Hoe een passende paellaset samenstellen? Volgende tips & tricks helpen u de juiste keuze te maken!

Uit welke elementen bestaat een complete paellaset?

Een paellaset bestaat uit volgende 4 elementen: een paellapan, een gasbrander, een staander*, en een gasdrukregelaar met gasslang**. Het is belangrijk een juiste combinatie te kiezen.

Een deksel is niet noodzakelijk om een paella klaar te maken. Het is wel heel handig om de paella na de bereiding warm te houden.

*Het is mogelijk om de gasbrander op een (vuurvaste en hittebestendige) tafel of andere ondergrond plaatsen, in dat geval is een staander niet noodzakelijk.
**Indien u zelf reeds over een gasdrukregelaar beschikt, kijk dan goed na of deze compatibel is met onze gasbranders. Gedetailleerde toelichting hieromtrent staat verder op deze pagina.

Welke paellapan past bij welke gasbrander (en omgekeerd)?

In onderstaand overzicht ziet u welke gasbranders en paellapannen compatibel zijn.
Een pan en een gasbrander zijn compatibel als er een kruisje staat. De ideale combinaties zijn de in het geel gemarkeerde kruisjes. Wanneer er een kruisje tussen haakjes staat wil dit zeggen dat de pan enkel compatibel is met de gasbrander indien de buitenste gasring(en) van de brander niet worden gebruikt.

OPGELET: Een gasbrander en een pan met dezelfde diameter passen nooit bij elkaar!
Immers de aangeduide diameter van een paellapan is altijd de diameter bovenaan, onderaan is de diameter wat smaller door de schuine rand; daarnaast moet de pan uiteraard een beetje over de randen van de gasbrander uitsteken.
Opmerking PAN 100 CM: de standaard brander van 70 cm is niet ideaal voor een pan van 100 cm, de beveiligde brander van 70 cm is dat wel omdat die krachtiger is.
Voor wie geen beveiligde brander nodig heeft, hebben we als (wat goedkoper) alternatief de extra krachtige gasbrander van 70 cm in ons assortiment. Deze is net zoals de beveiligde gasbrander krachtiger en wat gebruiksvriendelijker, maar beschikt niet over een thermische beveiliging waardoor de brander enkel geschikt is voor buitengebruik.

Welk formaat paellapan wordt gebruikt voor welk aantal personen? (bij paella als volwaardige hoofdmaaltijd)

Volgens onze ervaring kan onderstaand schema als richtlijn gebruikt worden om de juiste pan te kiezen. Hierbij gaan wij uit van 100 à 110g rijst per persoon, wat volstaat voor een volwaardige maaltijd:
De Spaanse paellaproducenten vermelden bij elke pan, naast de diameter, ook een getal. Let op, dit duidt het aantal “raciones” aan, in het Nederlands te vertalen als “porties”*. Door sommige (web)winkels wordt dit foutief vertaald als “personen”.

Als een paella echter als volwaardige maaltijd voorzien wordt, is een portie per persoon niet voldoende. Dergelijke hoeveelheid zou wel in de pan passen maar een goed resultaat kan onmogelijk bereikt worden als de paellapan tot boven gevuld is.

* In Spanje wordt paella ook dikwijls als portie of als voorgerecht geserveerd.

Kies ik best een geëmailleerde of een stalen paellapan?

Zowel de gepolijst stalen als de geëmailleerd stalen paellapannen, van de gekende Spaanse producent El Cid, zijn van de beste kwaliteit. Ze zijn voldoende dik, in tegenstelling tot sommige minder kwalitatieve pannen die gemakkelijk kunnen vervormen, en de warmte minder goed vasthouden.

De gepolijst stalen pannen zijn de meest gebruikte in Spanje. De 'patina' (oxidatielaag) die na veelvuldig gebruik ontstaat aan de binnenzijde van de pan zou volgens sommigen voor een betere smaak zorgen. Deze laag zorgt ook voor bescherming en dient dus niet weggeschuurd te worden. Bij krassen door schuren of scherpe metalen voorwerpen, of zelfs bij kleine blutsen als de pan zou vallen, blijft de pan perfect bruikbaar.

Nadeel is dat de gepolijst stalen pannen niet roestvrij zijn en ze dus wat onderhoud vergen. Na elk gebruik dienen ze met warm water en een beetje afwasmiddel gereinigd, en vervolgens goed afgedroogd te worden. 

Als ze in een vochtige ruimte voor langere tijd worden opgeborgen worden ze veiligheidshalve best met een dun laagje (olijf- of andere) olie ingesmeerd, met behulp van een stukje keukenpapier. Op die manier zijn ze beschermd tegen roestvorming. Als er door nalatig onderhoud toch roest zou ontstaan kan dit met een schuursponsje worden weggeschuurd (weken in citroensap uit een flesje kan ook!).

Het nadeel van de gepolijst stalen pannen is meteen het grote voordeel van de geëmailleerd stalen pannen: ze zijn roestvrij en daardoor heel gemakkelijk in onderhoud. Eenvoudig reinigen met een beetje afwasmiddel, en vervolgens afdrogen.

De pannen werden gebakken op een temperatuur hoger dan 800° C waardoor het emaille zeer sterk en de pan een hele lange levensduur heeft. Het vallen van de pan of een stevige impact met scherp metalen bestek kan uiteraard wel wat schade tot gevolg hebben. 

Tot slot, een tip (die eigenlijk voor bijna alle soorten pannen geldt): Laat de pan nooit té heet worden zonder inhoud (of enkel met olie), en giet geen koud water in een fel verhitte pan. Ook de beste paellapannen kunnen hierdoor na een tijd soms licht vervormen.

Kies ik best een klassieke of een beveiligde gasbrander?

Als u in open lucht paella klaarmaakt is een klassieke gasbrander perfect geschikt!

Voor binnen gebruik is enkel de beveiligde gasbrander gecertificeerd, en wordt deze dus aanbevolen. De beveiligde gasbrander heeft een thermische beveiliging die ervoor zorgt er geen gastoevoer is zonder vlam: indien een gasring wordt opengedraaid zonder vlam zal er geen gas ontsnappen; indien de vlam onvoorzien dooft zal kort nadien, door de daling van de temperatuur, ook de gastoevoer automatisch afgesloten worden. 

Klik hier voor een korte toelichting werking beveiligde gasbrander.

Een beveiligde gasbrander is ook iets krachtiger en heeft een iets grotere range omdat de vlammen aan de zijkant uit de gasring komen (en niet bovenaan zoals bij de klassieke gasbrander). De beveiligde gasbrander is ook iets gebruiksvriendelijker omdat de minimumstand wordt bereikt als de knop helemaal naar links wordt gedraaid (terwijl bij de klassieke gasbranders het vuur op dit moment wordt gedoofd).

Klik hier voor een download van de handleiding van de klassieke gasbrander | Klik hier voor een download van de handleiding van de beveiligde gasbrander.

En wat is een professionele gasbrander?

De professionele gasbranders (“Segurcid”) zijn beveiligde gasbranders met een geavanceerder  en gebruiksvriendelijker systeem voor aansturing van de gasringen. Ze zijn ook nog iets krachtiger.

Ze zijn ook beschikbaar in grotere formaten dan de andere gasbranders: de diameters 80 cm en 90 cm die soms in de horeca gebruikt worden bestaan enkel in dit type.

De geëmailleerd stalen buizen zijn ook dikker. Hierdoor zijn deze branders ook wat zwaarder.

Klik hier voor een download van de handleiding (enkel in het Engels beschikbaar voor de professionele gasbrander).

Heb ik een gasdrukregelaar met gasslang nodig? Van welk type?

Een gasdrukregelaar met gasslang is altijd noodzakelijk om een gasbrander met een gasfles te verbinden. Volgens hetzelfde principe als een gasbarbecue of terrasverwarming. De gasdrukregelaar met gasslang van Paellawinkel.be heeft een handig schroefsysteem, is geschikt voor butaan- en propaangas, en is compatibel met alle door ons verkochte gasbranders. De set bestaat uit:

- Een universele gasdrukregelaar met werkdruk van 30 mBar (de standaard in België). Met inwendige schroefdraad voor aansluiting op standaard gasflessen met buitendraad, en 1/4 links uitwendige schroefdraad voor aansluiting op de gasslang.

- Een gasslang van 1,5 m, met aansluitingen van 1/4 links draaiende inwendige schroefdraad.

Tip: neem de gasdrukregelaar mee naar de handelaar waar je de gasfles gaat halen, dan ben je heel zeker dat je een juiste gasfles meekrijgt. De belangrijkste verdelers zijn Primagaz en Antargaz, op hun website vindt u makkelijk de dichtstbijzijnde verdeler.

Belangrijk: De schroefkoppelingen van gasdrukregelaars en gasslangen dienen nooit te fors aangedraaid worden. Dit kan schade veroorzaken.

Kan ik een eigen gasdrukregelaar gebruiken?

Onze gasbranders beschikken over een schroefkoppeling voor de verbinding met de gasslang. Wij leveren bij onze gasdrukregelaars steeds een gasslang van 1,5 meter met compatibele schroefkoppeling. Dit is het meest gebruiksvriendelijke systeem.

Voor klanten die geen gasdrukregelaar bij Paellawinkel bestellen leveren wij steeds gratis een koppelstukje bij de gasbrander zodat deze ook probleemloos kan verbonden worden met een gasslang zonder schroefkoppeling maar met een slangkoppeling (waarbij de gasslang over een slangpilaar geklemd wordt met een vleugelmoer), een systeem dat in België ook soms gebruikt wordt. 

Indien u dus al over een eigen 30 mbar gasdrukregelaar met gasslang beschikt kan u deze gebruiken.

Heb ik een gewone of een versterkte staander nodig voor mijn gasbrander?

Gasbranders met een diameter kleiner dan 40cm > een gewone staander is noodzakelijk

Gasbranders met een diameter groter van 40cm > een versterkte staander is noodzakelijk

Gasbranders met een diameter van precies 40cm > beide types zijn geschikt

Voor welk type vuur/warmtebron zijn onze paellapannen geschikt?

Echte paellapannen zijn altijd licht bol (iets dieper in het midden dan aan de zijkanten). Daardoor zijn ze enkel geschikt voor gebruik op een gasvuur, en niet op een keramisch of inductievuur.

Daarnaast kunnen ze ook in een oven gebruikt worden, of eventueel op een BBQ (paella klaarmaken of een BBQ is weliswaar minder evident).

Bestaat er voor elke pan een deksel met een overeenkomstige diameter?

Onze producent levert enkel deksels met even diameters, nl. 40 cm, 50 cm, 60 cm, 70 cm, en 80 cm.

Er kan perfect een deksel gebruikt worden met een diameter die 5 cm groter is dan de bovendiameter van de paellapan. Bijvoorbeeld een deksel van 60 cm voor een pan van 55 cm.

Het grootste deksel heeft een diameter van 80 cm. Het kan gebruikt worden om paella warm te houden in pannen met een diameter van 90 of 100 cm, maar overspant deze uiteraard niet volledig.

Over ons

Onze webshop bestaat intussen al meer dan 5 jaar en spitst zich volledig toe op paellamateriaal.

We bieden een ruim en zeer kwalitatief assortiment paellapannen, gasbranders en toebehoren van de gerenommeerde Spaanse producent El Cid. Aangevuld met enkele onmisbare ingrediënten.

Onze troef is dat we zelf een passie hebben voor paella, zo verzorgen we al sinds vele jaren paellafeesten.
Die ervaring gebruiken we om onze klanten te adviseren bij de aankoop van materiaal. Dat doen we via tips & tricks op onze website of telefonisch. Maar ook in ons afhaalpunt in Heverlee (bij Leuven), waar al onze producten voorradig zijn, kan u op afspraak terecht voor advies.

Bedankt voor uw bezoek aan onze website, aarzel niet om ons te contacteren bij vragen.

Veel paellaplezier!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe activiteiten en initiatieven.

Nieuwsbrief

Contact
FITZ BVBA
BE0683.717.267
e-mail: ward@paellawinkel.be
tel: +32 (0) 476 96 17 70
Adres voor afhaling:
Groenstraat 127, 3001 Heverlee