Voor wie meer wil weten…

Ingrediënten en recepten, een aanzet…

Paella was vroeger, vooraleer het uitgroeide tot het nationale Spaanse gerecht bij uitstek, “armemensenkost”. Het werd klaargemaakt met ingrediënten die beschikbaar waren zoals bonen, kip, konijn, slakken, …

In Spanje heeft zowat elke familie een eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Niet alleen de ingrediënten verschillen, maar ook de bereidingswijzen. Zo bijvoorbeeld voor het toevoegen van de rijst: soms wordt de rijst glazig gebakken in de olie waarna de bouillon wordt toegevoegd, en soms wordt de rijst pas toegevoegd nadat de bouillon reeds in de pan zit.

Bij ons is de “Paella mixta”, die zowel kip en/of konijn als schaaldieren bevat, het populairst. Daarbij worden meestal ook rode paprika en erwtjes gebruikt om het kleurenpalet nog wat mooier te maken. Spanjaarden werken meestal liever met een veel beperkter aantal ingrediënten. Probeer zeker ook eens een andere versie uit! 

Kruiden die dikwijls gebruikt worden zijn paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, curcuma (minstens even goed om kleur te geven als de “colorante” die soms gebruikt wordt!), cayennepeper, ... En daarnaast uiteraard saffraan, het duurste kruid ter wereld, dat een lekkere, typische smaak geeft aan de paella.

Daarnaast is een lekkere “caldo” (bouillon) op basis van kip, vis- of groenten van essentieel belang.

Nog 2 tips:

Wat sofrito toevoegen en meebakken vooraleer de rijst in de pan gaat zal zeker een meerwaarde hebben voor de smaak. Recepten van sofrito kan je terugvinden als je wat surft op het internet, de basisingrediënten zijn tomaten, uien, look en evt. paprika. Het is dus heel eenvoudig zelf te maken.
Dikwijls (vooral in de regio Alicante) wordt ook salmorreta gebruikt, een soort sofrito op basis van ñoras, een lokaal geteelde kleine peper/paprika met een typische smaak en donkerrode kleur.

De ervaren paellachef slaagt er dikwijls in om onderaan de paella een laagje “socarrat te bekomen. Dit is een donker korstje van licht gecaramelliseerde rijst, dat een heerlijke smaaktoets toevoegt.

Er kan naar hartelust geëxperimenteerd worden met Paella! En er zijn dan ook 101 recepten, die wijdverspreid beschikbaar zijn.

Daarom hebben wij geen uitgeschreven recepten op onze website gezet. Maar hebben we wel een filmpje gemaakt en versneld afgespeeld, waardoor u op 2 à 3 minuutjes tijd een goed beeld krijgt van het bereidingsproces van een heerlijke paella mixta: Hier kan u het filmpje bekijken

In realiteit duurt de bereiding ongeveer 40 minuutjes…

Voilà, tot zover onze aanzet… die hopelijk helpt om op zoek te gaan naar uw eigen ideale recept!

Een beetje achtergrond

De eerste geschreven verwijzingen naar gerechten die geassocieerd kunnen worden met paella dateren al van de 18e eeuw. Dankzij de ontwikkeling van de metaalindustrie in 19e eeuw, die ervoor zorgt dat metalen pannen stilaan op grotere schaal en dus ook aan lagere prijzen geproduceerd worden, komt het meer en meer voor. 

Paella was initieel een populair eenpansgerecht bij eenvoudige mensen zoals landarbeiders, waarbij ingrediënten gebruikt werden die eenvoudig en goedkoop te vinden waren, bv. bonen, slakken, konijn, paling,… 

Het gerecht werd klaargemaakt boven een houtvuur, waarbij de pan aan een driepikkel wordt vastgemaakt en zo boven het vuur hangt. Ook vandaag wordt paella in Spanje nog geregeld boven een houtvuur klaargemaakt. 

De paella zoals we hem vandaag kennen is afkomstig van de regio Valencia. In de velden van Albufera, een prachtig natuurgebied dichtbij de stad Valencia, wordt de rijst (onder meer de fameuze “arroz bomba”) verbouwd. Naast een boottochtje op het grootste zoetwatermeer van Spanje, kan je in de dorpjes rond Albufera heerlijke traditionele “Paella Valenciana” proeven, met onder andere konijn, kip, garrafo- en snijbonen.

Paella is een echt feestgerecht dat dikwijls op zon- en feestdagen, op familiebijeenkomsten of in dorpsrestaurants, wordt klaargemaakt. Als het even kan in open lucht, zoals een BBQ bij ons. Nog een gelijkenis met onze BBQ: traditioneel is het de man die op zulke gelegenheden het vuur aansteekt en de hele ceremonie van de bereiding van de paella op zich neemt. 

Daarnaast staat paella ook dikwijls op vaste dagen op het ‘menu del día’ van bars, restaurants en lokale eetgelegenheden. Het is een uitdaging voor elke reiziger of vakantieganger om een goede plek te vinden waar een heerlijke dagvers klaargemaakte paella geserveerd wordt. Dit in tegenstelling tot opgewarmde kost of diepvriespaella die helaas ook op het menu van veel, voornamelijk op toeristen gerichte, horecazaken terug te vinden is.

Tot slot nog een uitsmijter: in 1992 werd het groots aangepakt in Valencia…: Bekijk het filmpje.

Nog meer weten? Wat Paella-literatuur…

Paella – Alberto Herraiz
Alberto Herraiz is afkomstig uit Cuenca (Castilla-La Mancha) waar zijn ouders een restaurant hadden. Nadien verhuisde hij naar Parijs waar hij het succesvolle restaurant Fogón startte, met één specialiteit … Paella!

In dit boek kom je alles te weten over paella. Het bevat uiteraard ook een heleboel, soms gastronomische, paellarecepten.

Arroz – Ivo Hermans
Het verhaal van paella, op een eigenzinnige manier verteld door de Belgische auteur en Spanje liefhebber Ivo Hermans. Met geschiedenis, weetjes, recepten, enz.


Over ons

Onze webshop bestaat intussen al meer dan 6 jaar en spitst zich volledig toe op paellamateriaal.

We bieden een ruim en zeer kwalitatief assortiment paellapannen, gasbranders en toebehoren van de gerenommeerde Spaanse producent El Cid. Aangevuld met enkele onmisbare ingrediënten.

Onze troef? We hebben zelf een passie voor paella! We verzorgen al vele jaren paellacatering en geven paellaworkshops.
Die ervaring gebruiken we om onze klanten te adviseren bij de aankoop van materiaal. Dat doen we via de uitgebreide keuzehulp/FAQ op deze website of telefonisch. Maar ook in ons afhaalpunt in Leuven kan u op afspraak terecht voor advies en kan u al onze producten bekijken.

Bedankt voor uw bezoek aan onze webshop, aarzel niet om ons te contacteren bij vragen.

Veel paellaplezier!

Blijf op de hoogte!

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van promoties en nieuwe producten!

Nieuwsbrief