Onderhoud van een paellapan

    Wat het onderhoud betreft is er een belangrijk verschil tussen een stalen en een emaille paellapan.

    Het onderhoud van een emaille paellapan is heel eenvoudig.

    Vóór het eerste gebruik volstaat het om de paellapan eens goed uit te wassen met warm water en wat afwasmiddel.

    Na gebruik kan de paellapan proper gemaakt worden met warm water en wat afwasmiddel. Als er toch hardnekkige resten zijn is dit zo opgelost door water in de paellapan te doen en deze een tijdje te laten weken. Schrob nooit met een metalen sponsje (staalwol), de schuurzijde van een gewoon afwassponsje kan wel perfect. Gebruik bij hardnekkig vuil wat Cif.

    Het wordt niet aangeraden om (kleinere) paellapannen in de vaatwasser te plaatsen.

    Een stalen paellapan vergt wat meer onderhoud om een lange levensduur te garanderen.

    Vóór het eerste gebruik dient het antiroestlaagje dat door de producent in de paellapan werd aangebracht te worden verwijderd. Dit kan door de pan te schrobben met de schuurzijde van een afwassponsje met heet water en afwasmiddel en/of door even wat water in de pan aan de kook te brengen en de paellapan vervolgens goed uit te wassen. Het is niet nodig te pan te verhitten voor eerste gebruik, als een pan zonder inhoud te sterk verhit wordt, bestaat het risico dat ze een beetje krom trekt.

    Proper maken na gebruik kan net zoals bij de emaille paellapan met water en afwasmiddel (of wat Cif), maar het vergt iets meer inspanning bij een stalen paellapan. Bij hardnekkig vuil mag, in tegenstelling tot bij een emaille paellapan, indien dit nodig zou zijn ook een schuursponsje met staalwol gebruikt worden.

    Na gebruik is het heel belangrijk dat een stalen paellapan goed afgedroogd wordt (laat de pan nooit vanzelf opdrogen na het afwassen), en dat de paellapan vervolgens wordt ingesmeerd met een dun laagje plantaardige olie m.b.v. wat keukenpapier. Dit beschermt de paellapan tegen roestvorming. Maak u geen zorgen als er door gebrekkig onderhoud toch wat roestvorming is in uw paellapan, de roestvlekken kunnen dan worden weggeschuurd met een schuursponsje (staalwol). Toch wordt dit beter vermeden, al was het maar omdat het heel wat werk spaart.

    Stockeer een paellapan niet op een vochtige plek.

    De kleur van de pan kan na gebruik wat donkerder worden en zal er niet meer egaal uitzien, dat is normaal bij een stalen pan.

    Tot slot een tip die geldt voor ongeveer alle pannen, dus ook voor paellapannen: laat de pan nooit te sterk verhitten zonder inhoud en giet nooit koude vloeistof in een hete pan. Want dan kan zelfs een pan van zeer goede kwaliteit wat vervormen.

    Over ons

    Onze webshop bestaat intussen 12 jaar en spitst zich volledig toe op paellamateriaal. Sinds 2022 beschikken we ook over een echte etalage, na de opening van onze winkel in Leuven.

    We bieden het ruimste assortiment paellapannen, gasbranders en toebehoren in de Benelux. Daarnaast importeren we een ruim gamma paella-ingrediënten, alles rechtstreeks uit Valencia.

    Onze troef? We hebben zelf een passie voor paella! We verzorgen al vele jaren paellacatering en geven paellaworkshops in een specifiek hiervoor ontworpen ruimte. Meer info vindt u op onze cateringwebsite www.socarrat.be.

    Met die ervaring stellen we ons assortiment op de beste manier samen en kunnen we onze klanten optimaal advies geven. We kijken elke bestelling na vóór verzending en nemen indien nodig contact op.

    Als onze winkel te veraf gelegen is kan u terecht op de uitgebreide keuzehulp/FAQ op deze website. Tot slot geven we ook met plezier telefonisch advies. 

    Bedankt voor uw bezoek aan onze webshop, aarzel niet om ons te contacteren bij vragen.

    Veel paellaplezier!


    Nieuwsbrief