Waarom is een gasbrander met meerdere ringen ideaal voor paella?

    Het is zeer belangrijk dat een paellapan gelijkmatig verhit wordt om een gelijkmatige garing van de rijst te bekomen. Zo niet zal de rijst te gaar zijn op de plekken waar de pan het meest verhit wordt, en nog niet gaar op de plekken waar de pan minder verhit wordt.

    Zonder een gasbrander met verschillende ringen is zo'n gelijkmatige garing niet mogelijk. Tenzij er heel geregeld in de paella zou geroerd worden, maar laat dit nu net niet de bedoeling zijn. In een authentieke paella wordt na het toevoegen van de bouillon amper of niet geroerd. Zo bekom je een mooie vlakke rijstlaag waarin alle smaken maximaal opgenomen worden. Dit lukt dit enkel met een gasbrander met verschillende ringen, tenzij je een heel klein paellapannetje gebruikt.

    Het grote pluspunt is dat de verschillende ringen van de gasbrander apart te regelen zijn. Een traditionele paellapan is immers steeds licht bol (iets dieper in het midden). Als de paella daar al iets sneller gaar wordt of een korstje krijgt, terwijl dit aan de buitenzijde van de pan nog niet het geval is, kan de binnenste ring van de gasbrander al eerder zachter gezet worden dan de buitenste ringen van de gasbrander. Helemaal aan het einde kunnen één of meerdere ringen van de gasbrander zelfs al helemaal gedoofd worden, terwijl een andere ring nog even blijft branden.

    Verder is het heel handig dat bij het aanbakken van de scampi’s of andere ingrediënten in het begin van het kookproces enkel de binnenste ring of ringen van de gasbrander kunnen gebruikt worden terwijl de buitenste ring of ringen van de gasbrander nog gedoofd blijven tot de rijst en de bouillon worden toegevoegd.

    Tot slot, voor de echte fijnproevers: het bekomen van een mooi laagje “socarrat” vraagt wat ervaring en zal niet bij elke paella even goed lukken maar een gasbrander met verschillende gasringen zal hierbij alleszins een goede hulp zijn.