Hoe kies je het juiste formaat paellapan?

    De Spaanse paellafabrikanten vermelden op elke paellapan naast de diameter nog een getal. Het is heel belangrijk om weten dat dit getal altijd het aantal “raciones” aanduidt (in het Nederlands vertaald als “porties”). Dit is dus niet hetzelfde als het aantal personen! Op vele webshops wordt dit foutief aangeduid.

    In Spanje wordt paella immers ook dikwijls als “portie” of als voorgerecht in een menu del día geserveerd.

    Als je dus bijvoorbeeld in een paellapan met een diameter van 60 cm met bijhorende vermelding 19 raciones, een paella zou klaarmaken voor 19 personen als volwaardige hoofdmaaltijd, is dat verre van ideaal. De paellapan zal dan immers overvol zijn terwijl een goed resultaat en een gelijkmatige garing enkel bereikt wordt met “una capa fina de arroz” (een dunne rijstlaag).

    Volgens onze ervaring kan onderstaand schema als richtlijn gebruikt worden om het juiste formaat paellapan te kiezen. Hierbij wordt uitgegaan van 100 à 110 g rijst per persoon. 

    We geven telkens een "range" waarbij het eerste cijfer staat voor het minimale aantal personen voor de bijhorende paellapan (hoewel Valenciaanse paellachefs dikwijls een nog dunnere laag verkiezen) en het tweede cijfer het maximale aantal personen.