Onderhoud van een paellapan

  Wat het onderhoud betreft is er een belangrijk verschil tussen een stalen en een emaille paellapan.

  Het onderhoud van een emaille paellapan is heel eenvoudig.

  Na gebruik kan de paellapan proper gemaakt worden met warm water en wat afwasmiddel. Als er toch hardnekkige resten zijn is dit zo opgelost door water in de paellapan te doen en deze een tijdje te laten weken.

  Ook vóór het eerste gebruik volstaat het om de paellapan eens goed uit te wassen met een heet sopje.

  Een (kleine) emaille paellapan kan in de vaatwasser, maar dit wordt niet aangeraden omdat de levensduur langer zal zijn als de paellapan met de hand wordt gewassen. 

  Een stalen paellapan vergt wat meer onderhoud om een lange levensduur te garanderen.

  Vóór het eerste gebruik dient het antiroestlaagje dat door de producent in de paellapan werd aangebracht te worden verwijderd. Dit kan door de pan de wassen met heet water en afwasmiddel, of nog beter door wat water met een geut azijn in de pan even te laten pruttelen en de paellapan vervolgens goed uit te wassen.

  Proper maken na gebruik kan net zoals bij de emaille paellapan met water en afwasmiddel, maar het vergt iets meer inspanning bij een stalen paellapan. Bij hardnekkig vuil mag, in tegenstelling tot bij een emaille paellapan, een schuursponsje en /of schuurmiddel gebruikt worden.

  Na gebruik is het heel belangrijk dat een stalen paellapan goed afgedroogd wordt (laat de pan nooit gewoon opdrogen!), en dat de paellapan vervolgens wordt ingesmeerd met een dun laagje plantaardige olie m.b.v. wat keukenpapier. Dit beschermt de paellapan tegen roestvorming. Maak u geen zorgen als er door gebrekkig onderhoud toch wat roestvorming is in uw paellapan, de roestvlekken kunnen dan worden verwijderd met citroenzuur of een schuursponsje (staalwol). Toch wordt dit beter vermeden, al was het maar omdat het heel wat werk spaart.

  Stockeer een paellapan niet op een vochtige plek.

  Tot slot een tip die geldt voor ongeveer alle pannen, dus ook voor paellapannen: laat de pan nooit te sterk verhitten zonder inhoud en giet nooit koude vloeistof in een hete pan. Want dan kan zelfs een pan van zeer goede kwaliteit wat vervormen.