Planchas

  Een plancha geeft uw paellagasbrander een extra functie: souvlaki of worstjes als hapje, een lekker stuk gegrild vlees of vis, gamba's "a la plancha", heerlijke gegrilde groentjes of een pannenkoekenfeestje in de tuin... het kan allemaal met een plancha!

  Welke soorten planchas zijn er?

  Planchas zijn vervaardigd uit gietijzer en daardoor zeer zwaar. Hierdoor kunnen ze zeer hoge temperaturen aan zonder te vervormen. Net zoals bij de paellapannen zijn er twee soorten planchas: gewone stalen planchas en geëmailleerd stalen planchas.

  Alle planchas uit ons assortiment zijn geëmailleerd wat twee voordelen heeft:

  • De planchas zijn roestvrij in tegenstelling tot de gietijzeren planchas die niet geëmailleerd zijn.
  • De emaille planchas zijn eenvoudiger proper te maken, ze mogen ook in water geweekt worden in geval van hardnekkig vuil.

  Elke plancha heeft een geribbelde bovenzijde voor het grillen van vlees, vis of groenten, en een gladde onderzijde voor bv. het bakken van pannenkoeken.

  Formaten en gebruik op een gasbrander voor paella

  Wie een grotere gasbrander heeft, kan enkel de binnenste gasring gebruiken om de plancha te verhitten. Dat is geen enkel probleem vermits de gasringen apart regelbaar zijn.

  De plancha dient uiteraard wel over de gasring uit te komen zodat de vlammen niet naast de plancha uitkomen. In de specificaties van elke gasbrander staan ook de diameters van de binnenringen vermeld.

  Het is niet erg als de plancha een stuk groter is dan de gasring. Het kan zelfs handig zijn  omdat in dat geval de zijkant iets minder heet is dan het midden van de plancha. U kan dan de stukken, die (bijna) klaar zijn of te hard bakken, aan de zijkant leggen.