Waarom maak je de beste paella in een paellapan?

    Er zijn verschillende soorten paellapannen maar elke paellapan heeft een groot kookoppervlak en een lage rand. Dit is noodzakelijk om een authentieke paella te bereiden omdat de rijstlaag zeker niet te dik mag zijn. Aangezien er in een paella amper wordt geroerd nadat de rijst en de bouillon zijn toegevoegd, zorgt een dunnere rijstlaag voor een gelijkmatigere garing van de rijst. Het resultaat is dan een mooie gesloten rijstlaag in de paellapan waarin alle smaken optimaal worden vastgehouden. 
     
    Een klassieke paellapan is ook steeds licht bol en daarom iets dieper in het midden dan aan de randen. Hierdoor wordt de meeste olie in het midden van de pan verzameld. Dit is handig in de eerste fase van de bereiding wanneer bepaalde ingrediënten in het midden van de paellapan worden gebakken. Bovendien zorgen de licht oplopende randen voor een gelijkmatige garing van de rijst.
     
    Tot slot, een paellapan heeft nooit een antikleeflaag zoals bv. een tefalpan. Het vlees mag mooi korsten en geeft op die manier veel smaak vrij, en met wat geluk en ervaring kan je in je paellapan aan het eind ook een heerlijk laagje “socarrat” bekomen.