Kies je best een stalen of een emaille paellapan?

  Er zijn twee soorten paellapannen: de gepolijst stalen paellapan en de geëmailleerd stalen (of eenvoudigweg emaille) paellapan.
   
  Een klassieke paellapan, zowel een emaille als een gepolijst stalen, is steeds licht bol (iets dieper in het midden dan aan de zijkanten) en is perfect geschikt om paella klaar te maken op een gasvuur, maar ook boven open vuur, op de BBQ, de Ofyr of in de oven.
  Daarentegen is een klassieke paellapan niet bruikbaar op een keramisch- of inductievuur.Om die reden werden er paellapannen met een vlakke bodem ontworpen, specifiek voor gebruik op inductie- of keramische kookplaten: klik hier voor meer info.
   
  Zowel de gepolijst stalen paellapannen als de emaille paellapannen van de gekende Spaanse producent El Cid zijn van de beste kwaliteit. Het staal is voldoende dik en daardoor zijn de pannen zeer duurzaam, in tegenstelling tot sommige minder kwalitatieve paellapannen die gemakkelijker kunnen vervormen en de warmte minder goed vasthouden.

  Het grote verschil tussen de beide soorten klassieke paellapannen is dat de gepolijst stalen paellapan niet roestvrij is, in tegenstelling tot de emaille paellapan.

  Daarom kiezen de meeste klanten in België en Nederland voor de emaille paellapan. Die is gebakken op een temperatuur boven 800°C waardoor het emaille zeer sterk is en een lange levensduur heeft. Desondanks kan zeer onvoorzichtig gebruik van scherpe metalen voorwerpen krasjes veroorzaken. Daarom raden wij het gebruik van een kunststof schep aan in een emaille paellapan.

  Wat de bereiding betreft is het resultaat naar onze ervaring zeer gelijkaardig in beide soorten paellapannen. Ook in een geëmailleerde paellapan kan een mooi laagje socarrat bekomen worden.

  Sommige klanten verkiezen toch de gepolijst stalen paellapan, die voor een licht andere smaak zou zorgen en die een wat traditioneler uitzicht heeft. Het zijn ook nog steeds de meest gebruikte paellapannen in Spanje. De stalen paellapannen zijn niet roestvrij en vergen (mede daarom) ook meer onderhoud, maar als ze goed onderhouden worden is een gepolijst stalen pan even duurzaam als een emaille paellapan. Over het onderhoud van paellapannen is meer te lezen onder een andere titel, klik hier voor meer info.

  In een stalen paellapan is het geen probleem als er krasjes ontstaan. Ook de kleur van de pan zal veranderen omdat na veelvuldig gebruik aan de binnenzijde van de paellapan een “patina” (oxidatielaag) ontstaat. Deze moet niet weggeschuurd worden en zorgt zelfs voor een extra bescherming.