Welke paellapan past bij welke gasbrander / paellabrander?

  Om met de deur in huis te vallen: een paellapan is nooit compatibel met een gasbrander / paellabrander met dezelfde diameter! Bijvoorbeeld, een paellapan van 50 cm kan niet gebruikt worden op een gasbrander van 50 cm.

  Immers, de diameter vermeld bij een paellapan is steeds de diameter bovenaan de pan, onderaan is de diameter van de paellapan enkele centimeters kleiner door schuine rand. Bovendien moet de bodem van de paellapan steeds wat over de gasbrander uitsteken om te vermijden dat de vlammen van de gasbrander naast de paellapan uitkomen.

  Hoe kies je dan de juiste combinatie? Wij proberen het u gemakkelijk te maken met volgende richtlijnen:

  Kies eerst de juiste maat paellapan. Als u twijfelt wat voor u het beste formaat is, klik hier voor meer info.

  Kies vervolgens een bijpassende gasbrander met behulp van onderstaand schemawaarin aangeduid is welke gasbrander / paellabrander past bij welke paellapan. Het schema werkt als volgt:

  • Groen vinkje: de gasbrander en de paellapan passen bij mekaar.
  • Rood kruisje: de gasbrander en de paellapan passen niet bij mekaar.
  • Geel vinkje: de gasbrander en de paellapan passen enkel bij mekaar indien niet alle ringen van de gasbrander gebruikt worden, anders gezegd indien de buitenste ring(en) van de gasbrander niet aangestoken word(t)(en). Bijvoorbeeld: op een gasbrander van 45 cm kan een pan van 60 cm gebruikt worden indien de beide gasringen worden gebruikt, maar ook een pan van 40 cm indien enkel de binnenste gasring wordt gebruikt. Met deze combinatie kan je dus zowel voor 5 personen als voor 14 personen paella klaarmaken.

  Ter info:

  • De meeste paellapannen zijn compatibel met meer dan één gasbrander. Zo ziet u bijvoorbeeld in het schema dat bij een gasbrander van 40 cm zowel een pan van 50 als van 55 cm gebruikt kan worden. Als u kiest voor de grotere van de twee gasbranders zal de buitenkant van de pan wat sterker verhit worden.
  • Zowel de beveiligde gasbrander (die geschikt is voor binnengebruik) als de extra krachtige gasbrander zijn wat krachtiger dan de klassieke gasbrander. Bovendien komen de vlammen bij deze gasbranders aan de zijkant uit gasringen (bij een klassieke gasbrander is dat bovenaan). Daarom passen deze gasbranders bij iets grotere pannen dan klassieke gasbranders, zoals zichtbaar is in het schema. Voor meer info over de verschillen tussen de verschillende types gasbranders: klik hier.